top of page
  • Foto van schrijverRonald van Lankveld

Een recherchebureau starten?

Toen ik in het voorjaar mijn werkgever liet weten dat ik een recherchebureau ging starten, kreeg ik een gefronste wenkbrauwen te zien. Na 25 jaar in Automotive en mobiliteit een niet voor de hand liggende stap. De Automotive zit midden in een enorme transitie, machtig interessant en toch besluit ik om iets geheel nieuws te doen.


Laat ik eerlijk zijn: zonder COVID19 crisis was dit moment nog wel even uitgebleven. Toen mijn werk ontdaan werd van alle persoonlijke ontmoetingen met klanten en zakenpartners was dat voor mij een enorm gemis. Toen ik eens goed in de spiegel keek, stelde ik me de vraag wat mij nu echt motiveert…Ik kwam tot de conclusie dat ik echt gedreven werd in situaties waarin mijn rechtvaardigheidsgevoel werd aangesproken. In mijn loopbaan ben ik een aantal keren geconfronteerd met mensen die denken een loopje te kunnen nemen met afspraken voor persoonlijk gewin. Blijkbaar een ‘soft spot’ bij mij want het maakt elke keer enorm veel energie los om dit ‘onrecht’ te herstellen.


De afgelopen jaren heb ik zelf een aantal zaken mogen oplossen waarin mijn gevoel van rechtvaardigheid werd aangesproken. Om deze zaken tot een goed einde te brengen moest er onderzoek plaats vinden. En dat deed ik zelf. Het gaf me enorme voldoening om mijn vragen beantwoord te krijgen door zelf te rechercheren: de feiten boven water halen. En uiteindelijk hiermee een zakelijk succes te realiseren. En dat waren zelden rechtszaken! In een volgende blog vertel ik je graag over mijn ervaringen.


Ik ging mij verdiepen in de materie. De wereld van particulier onderzoek, bedrijfsrecherche en privédetectives opende zich voor mij. Een business die sterk aan het groeien is. Het aanbod particuliere recherchebureaus is groot. De vraag is waarschijnlijk nog groter en dat is begrijpelijk gezien de ontwikkelingen in de maatschappij. Organisaties en ondernemers worden geconfronteerd met fraude en integriteitskwesties. ‘Zieke’ werknemers die elders werken, diefstal van bedrijfseigendommen of schending van een concurrentiebeding zijn voorbeelden. Geen prioriteit of verantwoordelijkheid van politie en justitie. Particuliere recherchebureaus weten hoe je dit aanpakt en tot een goed einde brengt. En niet te vergeten weet te voorkomen!


Het aanbod van recherchebureaus is groot. De meeste bureaus hebben een ambtelijk-technische achtergrond en richten zich zowel op particulieren als bedrijven. Ik zie hierin kansen voor een bureau dat zich uitsluitend richt op ondernemers en organisaties. Met een onderscheidende zakelijke aanpak: doortastend, sensitief en steeds het doel voor ogen. Ik geloof dat Bureau Speciale Zaken hierin het verschil kan maken.


In de zomer heb ik de verplichte opleiding tot particulier onderzoeker gevolgd en de examens succesvol afgerond. Dit is, naast een blanco kerfstok, een voorwaarde om een vergunning en toestemming van Justitie en Politie te krijgen. Ook heb ik een zeer interessante opleiding op het gebied van Open Source Intelligence gevolgd. Samen met mijn stevige bagage als ‘zakenman’ moet dit gaan zorgen voor goede start van Bureau Speciale Zaken. Ik heb er ontzettend veel zin in!


Comentarios


bottom of page